Popis
Habanero paprička je odrůda Capsicum chinense. Její název je odvozen ze španělského pojmenování Havany a jednou z více pálivějších papriček. Nezralé Habanera jsou zelené, ale v průběhu zrání svou bravu mění. Můžeme vidět Habanera oranžová a červenám ale i bílá, hnědá a růžová.
Habanero dosahuje pálivosti 200 000-300 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Původ papriček je pravděpodobně na Kubě, odkud se paprička dostala na Yucatán (Mexico), kde se jí dnes ročen sklidí zhruba 1500 tun. Pěstuje se také v Belize, Kostarice a v některých státech USA (Texas, Idaho a Kalifornie).
Pálivost papričky a její delikátní chuť z ní dělá velmi žádanou a populární přísadu do omáček a jídel.
Křížením červeného Habanera a papričky Bhut Jolokia vznikla v roce 2012 v Jižní Karolíně Carolina Reaper, v současnosti nejpálivější chilli paprička na světě.
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.